МОЗ не буде закуповувати апарат ШВЛ українського виробника «Новатор», від якого застерігали лікарі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
МОЗ не буде закуповувати апарат ШВЛ українського виробника «Новатор», від якого застерігали лікарі

Слуга Народу - Хмельниччина / Facebook

Міністерство охорони здоров’я не планувало закуповувати апарати штучної вентиляції легень державного підприємства «Новатор», від використання якого застерігали лікари-анестезіологи. Про це на брифінгу заявив глава МОЗ Максим Степанов після відповідного звернення Асоціації анестезіологів України.

Він наголосив, що з апаратами «Новатора» виникли непорозуміння. «У МОЗ навіть думки не було, щоб закуповувати ці апарати саме для лікарень», — заявив Степанов.

За його словами, «Новатор» виробляє модернізований мішок АМБУ, який зареєстрований як мобільний неінвазивний апарат штучної вентиляції легенів.

«Він може використовуватися тільки при екстрених станах, наприклад, в екстреній медичній допомозі, щоб довести хворого до лікарні, де вже, якщо буде така необхідність, пацієнта підключать саме до апарата штучної вентиляції легенів», — розповів Степанов.

Глава МОЗ зазначив, що після проведення необхідних консультацій з експертами та президентом Асоціації анестезіологів Сергієм Дубровим прийшли до висновку, що потреби в таких апаратах немає.

Про що йдеться?

Державне підприємство «Новатор» у Хмельницькому, що входить до складу «Укроборонпрому», розробило власний апарат штучної вентиляції легень «ШВЛ-2020». В основі апарата — ручний дихальний мішок, але тепер його стискатиме не людина, а автоматичний важіль. Такий апарат підходить лише для тимчасової підтримки стану пацієнта — наприклад, щоб довезти його до лікарні.

8 травня МОЗ дозволив використовувати в лікарнях цей апарат. Асоціація анестезіологів України виступила проти використання цього апарату.