Верховний суд відмовив Фонду держмайна у поверненні «ДніпроАвіа» Коломойського у власність держави

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд відмовив Фонду держмайна у поверненні в держвласність авіакомпанії бізнесмена Ігоря Коломойського «ДніпроАвіа».

В матеріалах справи від 7 травня зазначено, що суд залишив без змін рішення Господарського суду Києва від 11 вересня 2019 року.

Тоді суд відмовив Фонду держмайна у задоволенні позову проти компанії «Галтера» у справі про розірвання договору купівлі-продажу 94,6% акцій авіакомпанії від 2009 року.

ФДМ подав позов, заявляючи, що «Галтера» не виконала свої зобовʼязання по передачу у держвласність до 2 вересня 2014 року злітно-посадкової смуги, радіомаякову систему і ділянки, на яких вони розташовані, на території аеропорту «Дніпропетровськ». Також ФДМ стверджував, що компанія з передбачених 882,1 млн грн інвестицій в аеропорт до початку 2015 року внесла тільки 142,1 млн грн.

Господарський суд Києва, як і Верховний суд, в підсумку вирішили, що держорган, якому повинні були бути передані обʼєкти та авіакомпанія, був затверджений Кабміном лише в листопаді 2015 року, а реконструкцію смуги не могли проводити через використання її військовими в період початку війни на Донбасі.

Суди також вирішили, що в договорі про приватизацію «ДніпроАвіа» не було визначено дати початку реконструкції, а тому «Галтера» могла сама визначити дату початку робіт, щоб здати їх до 31 грудня 2014 року.