«Працювати, а не шлятися по брифінгах». Степанов пояснив конфлікт щодо блокування закупівель медикаментів

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
«Працювати, а не шлятися по брифінгах». Степанов пояснив конфлікт щодо блокування закупівель медикаментів

Ezra Acayan / Stringer

Очільник Міністерства охорони здоровʼя Максим Степанов, коментуючи звинувачення гендиректора державного підприємства «Медичні закупівлі», пояснив, що МОЗ чекає на необхідні документи від ДП.

Про це він розказав в інтервʼю BBC.

Степанов стверджує, що почав займатися закупівлями одразу після того, як обійняв посаду очільника МОЗ [30 березня]. Перелік ліків, які будуть закуповуватися у цьому році за кошти держбюджету, подали 10 квітня.

Відповідну постанову прийняли на засіданні уряду. Для того, щоб затвердити паспорт бюджетної програми, треба чітко визначити потреби всіх регіонів. За словами Степанова, після цього «Медичні закупівлі» зможуть придбати медикаменти, і зараз від них чекають перелік замовлень з областей.

«Те, що цього року хтось залишиться без ліків, це маніпуляції. Ми у 2020 році отримуємо ліки, які закуповували за кошти 2018 року, 2019 року, які нам постачають міжнародні організації. Головне — швидко розпочати всі процедури. Найближчими днями ми їх розпочнемо», — прокоментував Степанов.

Відповідаючи на питання журналістки, чи є у МОЗ конфлікт з ДП «Медичні закупівлі», очільник відомства відповів, що директор держпідприємства «має працювати, а не шлятися по брифінгах».

Що сталося?

Керівник державного підприємства «Медичні закупівлі» Арсен Жумаділов повідомив, МОЗ блокує централізовані закупівлі ліків, при чому не лише необхідних для боротьби з коронавірусом, а й життєво важливих препаратів для людей з онкологічними, орфанними чи іншими важкими захворюваннями.

За його словами, МОЗ має підписати наказ, який визнає ДП «Медичні закупівлі України» уповноваженою особою для закупівель, а також наказ про взаємодію між міністерством і підприємством, який усуває розбіжності у баченні того, яким чином повинні проходити закупівлі препаратів.