Білий дім за рішенням суду повинен надати 20 електронних листів щодо призупинення допомоги Україні

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Суддя Емі Джексон винесла рішення з вимогою до адміністрації президента США Дональда Трампа надати 20 електронних листів, в яких ідеться про рішення президента «заморозити» військову допомогу Україні. Про це повідомляє Law and Crime.

Рішення ухвалили за позовом газети The New York Times у межах закону про доступ до інформації. Раніше видання направило запит у Білий дім надати їм переписку бюджетного управління. Але тоді їм відмовили, посилаючись на застосування виконавчого привілею. Після цього юристи видання звернулися до суду.

«Ідеться про електронну переписку президента, віцепрезидента або його безпосередніх радників щодо президентського рішення про масштаби, терміни і мету призупинки військової допомоги Україні», — розповів заступник юриста бюджетного управління Білого дому Гедер Уолш.

Документи мають надати до 20 травня.

  • У межах справи про імпічмент Трампа розглядалися звинувачення в тому, що затримка військової допомоги Україні могла здійснюватися, щоб чинити тиск на український уряд із внутрішньополітичною метою.
  • 25 вересня Білий дім опублікував стенограму телефонної розмови між Трампом і президентом України Володимиром Зеленським. Глави держав обговорювали сина колишнього віцепрезидента Джо Байдена — прямого конкурента Трампа на наступних виборах президента США. Це викликало скандал, який призвів до запуску імпічменту американського президента.
  • The New York Times писала, що рішення Трампа «заморозити» військову допомогу Україні після розмови із Зеленським призвело до конфліктів і плутанини серед чиновників Білого дому та Пентагону.