Нацбанк запустив свій додаток. Він має полегшити життя банкам та їхнім клієнтам

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Нацбанк запустив свій додаток. Він має полегшити життя банкам та їхнім клієнтам

Flickr / Національний банк України

Національний банк розробив мобільний додаток UAPassportReader для зчитування інформації з біометричних документів.

Про це повідомляє пресслужба банку.

«Завантаживши додаток на свій смартфон, можна безконтактно, швидко і просто відсканувати всю інформацію, необхідну для ідентифікації клієнта з його ID-карти або біометричного закордонного паспорта громадянина України», — йдеться в повідомленні.

Зазначають, що використання програми має спростити життя банкам та їхнім клієнтам.

«Банкам не потрібно буде купувати дороге обладнання для зчитування інформації з чіпа біометричних документів. Інтеграція додатку до своєї IT-мережі дозволить отримувати і зберігати у цифровому вигляді всю необхідну інформацію про клієнтів», — повідомляють у Нацбанку.

Клієнтам з біометричними документами тепер не потрібно буде носити з собою паперову довідку про місце реєстрації. Крім того, їм відкрили доступ до власних даних, які містяться в документах. Користувачі можуть завантажити цю інформацію на смартфон, наприклад у форматі PDF.

Додаток можна завантажити на AppStore, пізніше розроблять версію для Google Play.

  • Наприкінці квітня журналісти AIN.UA і організація «Електронна демократія» повідомляли, що в месенджері Telegram працює бот, який продає особисті дані українців. База містить номери паспортів, дані прописки, державних реєстрів і паролі до соцмереж. Пізніше стало відомо про витік даних з 26 млн водійських посвідчень українців. Користувачі соцмереж припустили, що дані були отримані з додатку «Дія».
  • 12 травня Служба безпеки почала розслідування, а голова Мінцифри Михайло Федоров також заявив, що «Дія» з цим не повʼязана.
  • У Міністерстві внутрішніх справ заявили, що витік не повʼязаний із додатком «Дія», а дані зібрали з баз державних відомств і неурядових організацій. Витік персональних даних міг статися з баз МВС, а безпосередньо додаток «Дія» за бази даних не відповідає.