«Русская служба ВВС»: У Донецьку заарештували обвинуваченого у катастрофі MH17 Леоніда Харченка

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Русская служба ВВС»: У Донецьку заарештували обвинуваченого у катастрофі MH17 Леоніда Харченка

YouTube / Инфо корпус

У Донецьку затримали фігуранта розслідування катастрофи рейсу MH17 Леоніда Харченка.

Про це повідомляє «Русская служба ВВС».

Харченко є обвинуваченим в організації катастрофи літака. Він мав позивний «Кріт» і був командиром одного з підрозділів «розвідки» самопроголошеної «Донецької народної республіки».

За даними видання, 11 березня, через два дні після початку міжнародного суду у справі МН17, Харченка затримали біля його будинку в Донецьку і заарештували. 8 травня арешт продовжили ще на два місяці. Зараз, за даними джерела ВВС, Харченка утримують в одному з слідчих ізоляторів у Донецьку.

За даними видання, Харченка звинувачують у незаконному обшуку у 2014 році та незаконному зберіганні зброї. Проте його товариші по службі в інтервʼю ВВС заявили, що, на їхню думку, Харченка таким чином «ізолювали» від міжнародного розслідування авіакатастрофи та від можливого викрадення спецслужбами України.

Роль Харченка в катастрофі MH17

На думку міжнародної групи слідчих, Харченко брав участь у переміщенні по «ДНР» зенітно-ракетної установки «Бук», з якої збили літак. В опублікованих Службою безпеки України записах телефонних розмов 17 липня 2014 року людина з позивним «Кріт» підказує іншому бійцеві дорогу до місця дислокації «Бука».

За версією голландської прокуратури, Харченко також міг координувати переміщення «Бука» до безпосереднього місця пуску ракети та подальшу евакуацію комплексу в Росію.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гірькіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).
  • У квітні розслідувачі Bellingcat заявили, що заступник голови прикордонної служби ФСБ Андрій Бурлака відповідав за переміщення «Бука» з Росії в Донецьку область.