Держдума дозволила росіянам голосувати на виборах і референдумах поштою

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Держдума дозволила росіянам голосувати на виборах і референдумах поштою

Yegor Aleyev \ TASS via Getty Images

Державна дума Росії ухвалила закон, що дозволяє голосувати на виборах і референдумах поштою.

Про це повідомляється на сайті Держдуми.

Згідно із законом, визначати необхідність голосування в такому форматі буде Центрвиборчком. При цьому повідомляється, що ці зміни не будуть поширюватися на всеросійські голосування щодо Конституції.

Крім того, вибори керівника субʼєкту РФ, який обирається депутатами законодавчого органу влади, можуть відкласти, якщо на території регіону запроваджено режим підвищеної готовності або надзвичайної ситуації.

Також Держдума ухвалила інший закон, який забороняє балотуватися на будь-які виборні посади особам, раніше засудженим за злочини середньої тяжкості. Як пише «Медуза», заборона поширюється на засуджених за неодноразове порушення правил проведення мітингу.

Балотуватися також забороняється засудженим за публічні заклики до екстремізму з використанням інтернету або ЗМІ. Заборона виставляти свою кандидатуру на виборах діятиме протягом пʼяти років після зняття або погашення судимості.

  • У березні президент Росії Володимир Путін підписав закон про зміни до Конституції РФ. Він, зокрема, «обнуляє» кількість президентських термінів і дозволяє російському президенту уникнути заборони на обрання більш ніж на дві каденції поспіль.
  • Ці зміни повинні затвердити росіяни всенародним голосуванням. Спочатку референдум планувався на 22 квітня, проте його відклали через спалах коронавірусу.