«Проект»: Кремль хоче ввести голосування на виборах по пошті

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Адміністрація президента Росії Володимира Путіна підготувала законопроєкт, який дозволяє громадянам голосувати на виборах різних рівнів дистанційно, зокрема поштою. Про це повідомляє російське видання «Проект», посилаючись на джерела в партії влади, Думі та Кремлі.

За даними ЗМІ, документ внесуть на розгляд Держдуми вже найближчими днями, це зроблять депутати від партії «Единая Россия».

Ідеться про поправки в закон «Про основні гарантії виборчих прав». Вони дозволять Центрвиборчкому вводити механізми голосування в умовах карантину «для охорони здоровʼя громадян».

Серед механізмів: голосування поштою, електронне голосування та інші форми проведення виборів поза виборчими дільницями.

Крім цього, закон може дозволити проводити голосування достроково на виборах Думи і президента.

За словами співрозмовників видання, нові форми голосування можуть знадобитися, щоб не скасовувати єдиний день голосування восени, якщо до того моменту в якихось регіонах доведеться зберігати карантин.

Але, з іншого боку, така форма голосування в цілому вигідна владі — вона може дозволити краще контролювати результат.

Крім єдиного дня голосування, нові форми можуть стати в нагоді також під час загальноросійського голосування за Конституцією, яка передбачає «обнулення» президентських термінів Путіна.