У Польщі перенесли президентські вибори, які через коронавірус планували провести поштою

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Президентські вибори в Польщі, заплановані на неділю, 10 травня, переносяться на пізніший термін. Про це в спільній заяві повідомили глава керівної партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський і його союзник Ярослав Говін.

У заяві зазначили, це рішення було прийнято «у звʼязку з відмовою опозиції прийняти всі конструктивні пропозиції, що дозволяють провести вибори президента в цьому році у встановлені конституцією терміни».

«Після закінчення крайнього терміну 10 травня і очікуваного скасування виборів Верховним судом, з огляду на те, що вони не були проведені, спікер Сейму оголосить нові президентські вибори якомога швидше», — наголосили в заяві.

Нові вибори вирішили провести заочно — шляхом голосування поштою.

Як планували провести вибори?

Закон, прийнятий 6 квітня Сеймом, передбачав, що перший та можливий другий тур президентських виборів у 2020 році відбуватиметься лише заочним голосуванням.

Голосування триватиме від 6:00 до 20:00. Протягом цих годин виборці повинні вкинути конверт (із карткою для голосування та підписаною декларацією про особисте та таємне голосування) у спеціально підготовлену для цього поштову скриньку в комуні, де їх відображено у списку виборців.

  • Напередодні Сенат Польщі (верхня палата парламенту) відхилив законопроєкт партії «Право і справедливість», згідно з яким президентські вибори мали б проводитися заочно.
  • Згідно з конституцією Польщі, Сенат має право відхилити будь-який законопроєкт, переданий Сеймом. Потім закон знову повертається до Сейму, який може відхилити позицію Сенату абсолютною більшістю голосів. Більшість місць у Сеймі займає «Право і справедливість».
  • Колишні президенти та премʼєр-міністри Польщі, серед яких Броніслав Коморовський та Лех Валенса, заявили, що бойкотуватимуть майбутні президентські вибори у тій формі, в якій вони відбуватимуться цього разу, і закликали громадян вчинити так само.
  • Кандидатом від партії влади на президентських виборах є нинішній глава держави Анджей Дуда, він лідирує за результатами соцопитувань.