Нацбанк заявив про порушення Мінфіну Росії при зміні власника української «дочки» Сбербанку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Національний банк України заявив про порушення Центробанку і Міністерства фінансів Росії при зміні структури власності української «дочки» російського Сбербанку — АТ «Сбербанк» (Київ).

Про це йдеться в заяві Нацбанку.

«23 квітня 2020 року Національному банку України стало відомо про продаж Центральним банком РФ 50% + 1 акцій Сбербанку Росії Міністерству фінансів РФ. Відповідно, в АТ «Сбербанк» змінився кінцевий власник», — заявили в НБУ.

Там пояснили, що при зміні власника було порушено українське законодавство, оскільки новий кінцевий власник не повідомив за три місяці НБУ про плани придбання банку, не узгодив з Нацбанком придбання акцій і не подав копію договору (угоди), на підставі якого відбувся перехід права власності.

Нацбанк вже подав запит до Мінфіну РФ і Сбербанку Росії з вимогою надати пояснення та відповідні документи. Тепер НБУ розгляне питання застосування заходів впливу.

  • У жовтні 2019 року Господарський суд Києва зняв арешт із акцій української «дочки» Сбербанку, які були заарештовані за позовом українських компаній.
  • Арешт наклав у вересні 2019 року Апеляційний суд Києва. Він також заборонив Сбербанку, ВТБ і Промінвестбанку проводити ліквідацію або реорганізацію і робити що-небудь зі своїм майном (продавати, міняти або дарувати).