Госпсуд Києва зняв арешт із акцій Сбербанку Росії

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Господарський суд Києва зняв арешт із акцій української «дочки» російського Сбербанку, які були арештовані за позовом українських компаній. Про це повідомляють у матеріалах суду.

У своєму рішенні Госпсуд послався на січневе рішення Верховного суду.

«Суд визнає обґрунтованими доводи позивача про те, що позивач ПАТ «Сбербанк Росії» не є боржником за арбітражним рішенням, а акції, емітовані АТ «Сбербанк», які належать позивачу ПАТ «Сбербанк Росії» на праві власності, не є власністю Російської Федерації, а тому, як обґрунтовано зазначив Верховний Суд (пп. 98, 119, 120 постанови Верховного Суду від 25. 01. 2019 у справі № 796/165/18), такі акції не підлягають арешту», — йдеться у рішенні.

Суд відхилив доводи відповідачів про те, що, виходячи зі структури власності позивача, кінцевим (фактичним) власником простих іменних акцій АТ «Сбербанк» є Російська Федерація. А тому зобовʼязав Райффайзен Банк Аваль, у якому відкрито рахунок Сбербанку Росії у цінних паперах, внести зміни до системи депозитарного обліку інформації про скасування усіх арештів та заборон щодо акцій Сбербанку Росії.

Про що йдеться?

У червні 2015 року колишній голова правління ПриватБанку Олександр Дубілет і ще 17 компаній, які мали активи в Криму, подали позов на Росію до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі. Вони зажадали, щоб Росія компенсувала їм втрати за нерухомість після анексії Криму.

У березні 2018 року Гаазький арбітраж вирішив, що Росія повинна сплатити позивачам близько $130,5 млн за нерухомість, $9,2 млн компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на ці суми.

У липні 2018 року компанії звернулися в Апеляційний суд Києва, щоб він визнав рішення Гаазького арбітражу, а також щоб заарештував акції українських «дочок» російських банків як засіб забезпечення.