Київський суд заарештував акції українських «дочок» російських Сбербанку і ВТБ. Тепер їх не можна продати

Автор:
Степан Смишляєв
Дата:

Апеляційний суд Києва наклав арешт на акції українських «дочок» російських державних фінустанов Сбербанк, ВТБ і Внешэкономбанк, — пише Інтерфакс-Україна.

Заарештувати акції просили 18 українських компаній на підставі рішення Міжнародного арбітражного суду в Гаазі (Permanent Court of Arbitration). Цей суд зобовʼязав Росію виплатити компенсацію за нерухомість компаній в анексованому Криму.

У чому суть претензій?

У червні 2015 року колишній голова правління Приватбанку Олександр Дубілет і ще 17 компаній, які мали активи в Криму, подали позов на Росію до Міжнародного арбітражного суду в Гаазі. Вони зажадали, щоб Росія компенсувала їм втрати за нерухомість після анексії Криму.

У березні 2018 року Гаазький арбітраж вирішив, що Росія повинна виплатить позивачам близько 130,5 мільйонів доларів за нерухомість, 9,2 мільйона доларів компенсації витрат на судовий процес, а також відсотки на ці суми.

У липні 2018 року компанії звернулися в Апеляційний суд Києва щоб він визнав рішення Гаазького арбітражу, а також щоб він заарештував акції українських «дочок» російських банків в якості засобу забезпечення.

Що вирішив суд?

Суд заарештував акції банків. Він також заборонив Сбербанку, ВТБ і Промінвестбанку («дочка» Внешэкономбанка) проводити ліквідацію або реорганізацію, робити що-небудь зі своїм майном (продавати, міняти або дарувати). Рішення набуває чинності з моменту прийняття, але його можна оскаржити у Верховному Суді протягом 30 днів.

Це єдиний позов до Росії за майно в Криму?

Ні. Гаазький арбітраж розглядає подібний позов компаній «Укрнафта» і «Стабіл» до Росії, зараз він на стадії слухання справи по суті. Крім того, цей суд розглядає подібні позови від структур бізнесмена Ігоря Коломойського: аеропорту «Бельбек», «Дніпроазоту». За нерухомість у Криму судиться і «Нафтогаз».

Як відреагували банки?

В Сбербанке повідомили, що планують оскаржити рішення суду. «Арешт акцій не впливає на роботу банку з обслуговування клієнтів. Фінансовий стан банку залишається стабільним. Достатність капіталу банку в два рази перевищує норматив НБУ. Банк в змозі виконати всі свої зобовʼязання перед клієнтами», — заявили у фінустанові.

У серпні стало відомо, що Російська державна корпорація «Внешэкономбанк» (ВЭБ) не змогла продати дочірній Промінвестбанк (ПІБ) в Україні і схиляється до того, щоб його закрити.