У Києві влаштували молебень, а в Одесі блокували автопробіг. Як пройшов День перемоги?

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні пройшов спокійно. В Одесі поліція блокувала автопробіг, організований партією ОПзЖ. У Києві поклали квіти, а митрополит УПЦ Московського патріархату Онуфрій провів молебень у парку Слави. У Харкові влаштували автопробіг прихильники партії Анатолія Шарія. «Бабель» зібрав основні події 9 травня.

Київ

У столиці заходи пройшли в парку Слави. Президент Володимир Зеленський поклав квіти до Вічного вогню рано-вранці. Він вшанував памʼять загиблих хвилиною мовчання.

Після до меморіалу з квітами прийшли голова УПЦ МП митрополит Онуфрій з супроводом, депутати від «Опозиційної платформи — За життя» Вадим Новинський, Юрій Бойко і голова політради партії Віктор Медведчук. Онуфрій провів молебень біля Вічного вогню, приспустивши медичну маску, і дав коментар журналістам.

Він не зміг відповісти на запитання про те, яка ситуація із зараженнями коронавірусом у Києво-Печерській лаврі, та заявив, що всі хворі. «Хто може перерахувати хворих? Ми всі хворі — кожен має свою болячку», — сказав владика Онуфрій.

У парку Слави конфліктних ситуацій практично не було. Поліція організувала пропуск, а всі порушення були повʼязані переважно із забороненою комуністичною символікою (зокрема георгіївськіми стрічками) і порушенням правил карантину.

Також у столиці пройшли кілька автопробігів.

Одеса

В Одесі заходи проводилися на алеї Слави та біля памʼятника Невідомому матросу. Поліція зафіксувала масове порушення карантину, хуліганство і напад на журналіста видання «Думська».

Кількох людей затримали за агресивну поведінку і нецензурну лайку на адресу поліції. Протоколи склали за носіння забороненої символіки та дрібне хуліганство. Учасники ходи з портретами ветеранів вигукували антиукраїнські гасла, а біля памʼятника Невідомому матросу звучали гасла на честь військ Росії. Громадяни кричали про скорий прихід «ввічливих людей».

На Одеському морському вокзалі заблокували автопробіг, який проводила ОПзЖ. З автомобілів активісти зняли комуністичні прапори і після тривалих переговорів з поліцією авто почали пропускати по одному з інтервалом у 5—10 хвилин.

Харків

У Харкові в ніч на суботу на площі Свободи біля волонтерського намету «Все для перемоги» пройшла акція «Перша хвилина миру». Її провели проукраїнські активісти, вшанувавши памʼять загиблих хвилиною мовчання.

Уже вдень на центральній площі почали збиратися люди у формі радянських військових для участі в автопробігу. Після них влаштували автопробіг прихильники партії блогера Анатолія Шарія.

Більшість учасників не дотримувалися карантинних заходів і ходили без масок. Поліція нікого не затримувала.

На трьох мостах на шляху проходження автоколон активісти вивісили банери із текстом: «Дякую діду за те, що давив московську гниду».

Дніпро

У Дніпрі ОПзЖ влаштувала флешмоб «День Перемоги — наша пісня!». З автомобілів звучали радянські пісні, а депутати покладали квіти. До монументу Вічна Слава приходив і мер Дніпра. Масових акцій у місті не відбувалося, крім кількох автопробігів.

Біля памʼятників правоохоронці контролювали порядок, людей пускали по черзі для дотримання дистанціювання.

opentv.media

Херсон

У Херсоні було обмежено рух транспорту на окремих ділянках автодоріг. У місті провели автопробіг. Акції пройшли в парку Слави біля Вічного вогню і монумента Воїнам-визволителям.

Поліція затримала трьох осіб за порушення карантину.

Запоріжжя

У Запоріжжі учасники руху «Полк Перемоги» — аналог російського «Безсмертного полку» — провели автопробіг з радянською символікою. Це призвело до сутички з проукраїнськими активістами. Вони зірвали з деяких автомобілів радянську символіку, після чого втрутилася поліція.

061.ua

061.ua

До цього поліція провела обшуки у учасників «Полку Перемоги» та порушила кримінальну справу за статтею про розповсюдження комуністичної символіки і пропаганди тоталітарних режимів.

У країні

За даними Нацполіції, загалом у країни відбулося 495 заходів, в яких брали участь близько 9 тисяч осіб. Переважно це були автопробіги.

Поліція склала 20 адміністративних протоколів і відкрила чотири кримінальні провадження.

Протоколи складали за порушення карантину, дрібне хуліганство (бійки) і заборонені символи тоталітарних режимів. Окрім Києва і Одеси, протоколи склали у Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях та Тернополі.

Кримінальні справи порушили в Сумській і Луганській областях за виготовлення та розповсюдження комуністичної символіки, а також у Києві та Донецькій області за хуліганство.