Нацполіція: В Україні заходи на честь 9 травня проходять спокійно, порушено лише одну справу

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

В Україні заходи на честь Дня перемоги у Другій світовій війні проходять спокійно, загалом складено девʼять адмінпротоколів та порушено одну кримінальну справу у звʼязку з використанням забороненої символіки.

Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на відповідь Нацполіції.

Грубих порушень громадського порядку не зафіксовано. Справу порушили в Сумській області за використання комуністичної символіки під час автопробігу.

Адміністративні протоколи склали за порушення карантину (5) і за хуліганські дії (4). Чотири порушення карантину було в Києві і одне в Херсонській області. Хуліганські дії зафіксували в Дніпропетровській, Миколаївській, Одеській областях і в Києві.

За даними поліції, в Україні на 9 травня заплановано 290 заходів з покладанням квітів і 50 автопробігів. Безпеку забезпечують понад 6,9 тисячі поліцейських і понад 1,4 тисячі військовослужбовців Нацгвардії.

  • Нечисленні акції пройшли в Києві, Одесі та інших містах. У них взяли участь депутати від ОПзЖ, які раніше закликали покласти квіти у всіх містах. Також квіти до памʼятника поклав президент Володимир Зеленський, який заявив, що в країні створять меморіали «Чотири дзвони».
  • У Запоріжжі учасники руху «Полк Перемоги» — аналог російського «Безсмертного полку» — провели автопробіг. Це спровокувало суперечки з проукраїнськими активістами, а напередодні поліція під час обшуку вилучила у членів руху комуністичну символіку.
  • В Одесі було массове порушення карантину. Юрби людей зібралися на одеській Алеї Слави та біля памʼятника Невідомому матросу.