«Що маємо зараз? Скандал». Керівник Інституту нацпам’яті розповів про ставлення до нової команди на чолі з Хржановським

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Директор Інституту національної пам’яті Антон Дробович, який раніше був керівником освітніх програм Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр», розповів про ставлення до нової команди на чолі з режисером Іллею Хржановським та про те, чому пішов з команди. Про це він сказав в інтерв’ю «Громадське».

«Рівень знецінення роботи попередньої команди, з яким ми зустрілися під час знайомства з Хржановським і його так званими експертами», — пояснює Дробович одну з причин звільнення.

За його словами, багато членів команди пішли ображені. Також Дробович називає однією з причин те, що у Хржановського не було «нормального бачення та концепції».

«Ті цінності, з якими прийшов Хржановський, вони не викликали резонансу і жодної поваги. Бо він декларував одне, робив інше […] А скетч, який він попередньо надав для ознайомлення, справляв просто страхітливе враження. Це просто набір асоціацій на тему голокосту, геноцидів і Бабиного Яру, людиноненависницької практики, експерименти, це все купи не тримається. Це все зверстано в одну книжечку і все. Ніхто не працював зі смислом, і всі, хто серйозно заморочений темами меморіалізації, не може це сприймати нормально», — сказав Дробович.

Він також розповів про напрацювання членів попередньої команди. За його словами, вони створили базовий історичний наратив та провели прозорий архітектурний конкурс, де визначили переможців.

«Створили конкретну концепцію на сто сторінок, де йшлося про принципи, візію, методи роботи, блоки. Це все працювало, були плани роботи, конференції, освітні заходи, науково-дослідні проєкти. Ми запустили безпрецедентні 5 чи 6 проєктів — починаючи від створення 3D-моделі Бабиного Яру. Започаткували проєкт запису свідків, які вижили. Я вже мовчу про міжнародну співпрацю, виставки, фандрейзингову кампанію», — наголосив Дробович.

«А що ми маємо зараз? Скандал навколо перейменування «Бабиного Яру». Скандал навколо фільму «Дау». Скандал навколо скетчу — копіпаст на тему геноцидів», — заявив глава Інституту нацпамʼяті.

Про що йдеться?

Восени 2019 року художнім керівником Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» призначили російського режисера Іллю Хржановського. Через незгоду з цим проєкт покинула майже вся команда, включно з виконавчим директором Яною Баріновою. Вони розробляли концепцію музею.

Через пʼять місяців у вільному доступі зʼявилися фільми Хржановського з проєкту «Дау», що спровокувало новий виток скандалу. Режисера розкритикували за неетичні та негуманні методи у творчості й російський слід у проєкті. Пізніше журналісти опублікували чернетку концепції музею за версією Хржановського. Згідно з нею, відвідувачі будуть ходити по лабіринтах і переживати «шокуючі емоційні досліди», постійно роблячи етичний вибір.

У Меморіальному центрі повідомили, що режисер ще працює над концепцією, а її планують оприлюднити до кінця поточного року та представити на розгляд громадськості.

  • Наглядова рада меморіалу «Бабин Яр» заявила, що концепція та історичний наратив музею памʼяті жертв Голокосту «Бабин Яр» змінюватися не будуть.