СБУ відреагувала на фейки про лабораторії США. Просять партії не сіяти паніку

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Служба безпеки відреагувала на фейки про американські лабораторії в Україні, які нібито розробляють біологічну зброю. СБУ закликала політпартії не поширювати неправдиву інформацію та не сіяти паніку серед населення заради політичних дивідендів.

«Зазвичай Служба безпеки України [...] не реагує на подібні чутки. Оскільки такі публікації, без посилань на жодні факти та джерела, з подачі окремих політичних партій мають ознаки спланованої інформкампанії, мета якої — не просто отримати політичні дивіденди, але й на фоні боротьби з коронавірусом посіяти панічні настрої у суспільстві, СБУ вважає за доцільне відреагувати», — йдеться в повідомленні пресслужби.

СБУ запевняє, що в Україні немає діючих іноземних лабораторій, які могли б вести небезпечні біологічні розробки, а всі українські лабораторії стратегічного значення перебувають під надійною охороною та підпорядковані МОЗ і Держслужбі з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів.

«СБУ забезпечує захист обʼєктів критичної інфраструктури та перевіряє діяльність наукових установ і підприємств біологічної небезпеки. Тому заходи з охорони та збереження колекцій штамів патогенів забезпечено на належному рівні. Випадковий або навмисний несанкціонований доступ до них сторонніх осіб виключений», — додали у відомстві.