«Перетягування каната виграє Росія». Учені пояснили, чому зсувається Північний магнітний полюс Землі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
«Перетягування каната виграє Росія». Учені пояснили, чому зсувається Північний магнітний полюс Землі

NASA

Північний магнітний полюс Землі протягом останніх років активно дрейфує через зміни в зовнішньому ядрі планети.

Про це пише ВВС.

Учені звернули увагу, що за останні роки магнітний полюс планети змістився від Канади в бік Сибіру. Це призвело до необхідності частіше оновлювати навігаційні системи, зокрема ті, що встановлені на смартфонах.

Фахівці з Університету Лідса пояснили таку поведінку магнітного полюса «суперництвом двох магнітних плям на краю зовнішнього ядра Землі». Зміни в потоці розплавленого матеріалу у внутрішній частині планети змінили силу негативного магнітного потоку цих областей.

«Такі зміни в структурі потоку послабили ділянку під Канадою, а також збільшили потужність ділянки під Сибіром. Саме тому Північний магнітний полюс покинув своє історичне місце над канадською Арктикою. Північна Росія виграє «перетягування каната», якщо хочете», — сказав доктор Філ Лівермор.

За словами вчених, у Землі є три полюси. Перший — це географічний, точка, в якій вісь обертання планети перетинається з її поверхнею. Південний магнітний полюс — умовна точка на поверхні Землі, в якій магнітне поле спрямоване вертикально вгору. І нарешті, Північний магнітний полюс — умовна точка в південній полярній області поверхні Землі, в якій магнітне поле планети направлене вниз. Саме цей полюс і почав зміщуватися.

Згідно з останніми моделями, полюс буде й надалі рухатися в напрямку Росії, але з часом швидкість його зміщення сповільниться. Максимальна швидкість руху полюса становить 50—60 км на рік.

Видання зазначає, що зміщення полюса змусило Національний центр геофізичних даних США і Британську геологічну службу раніше запланованого часу оновити Всесвітню магнітну модель. Вона відображає магнітне поле Землі по всій земній кулі. Модель допомагає функціонувати всім навігаційним пристроям, включно зі смартфонами, для виправлення будь-яких локальних помилок компаса.