«Усе тільки починається». Колишній глава американського ЦКЗ назвав «10 простих істин» про COVID-19

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Том Фріден з 1990 до 2002 року працював у Центрі з контролю та профілактики захворювань у США, з 2002 до 2009 року був головним Комісаром з охорони здоровʼя в Нью-Йорку. У 2009 році його призначили директором Центру з контролю захворювань у США. На цій посаді він пропрацював до 2017 року. На засіданні Комітету Сенату з питань пандемії 6 травня Фріден назвав «10 простих істин» про коронавірус.

«За 30 років роботи у сфері глобального громадського здоровʼя я ніколи не бачив нічого подібного», — заявив він.

Усе тільки починається

Фріден вважає, що світ — на початковій стадії пандемії. Експерти Джон Баррі і Марк Ліпсіч є співавторами нового звіту, в якому йдеться, що пандемія коронавірусу може тривати до двох років. Вони попереджають, що ситуація може стати «значно гіршою, ніж ми бачили досі».

Дані — дуже потужна зброя проти цього вірусу

Фріден пояснив, що дані, які використовуються для моніторингу тенденцій, можуть допомогти запобігти перетворенню спалахів на епідемії.

Вірус треба ізолювати

У штатах Нью-Йорк і Каліфорнія вирівняли криву росту вірусу, але він продовжує поширюватися по всій країні. Щодня протягом місяця фіксують приблизно 30 тисяч нових випадків. Отже, коли вдасться зменшити кількість нових випадків, потрібно обмежити або ізолювати вірус.

Треба знайти баланс

Доктор Фріден заявив, що необхідно знайти баланс між перезапуском економіки та неконтрольованим поширенням вірусу.

Захищати тих, хто на передовій

«Ми повинні захищати працівників охорони здоровʼя та інших героїв, які на передовій цієї війни», — сказав Фріден.

За оцінками Центру з контролю та профілактики захворювань у США, понад 9 200 працівників охорони здоровʼя заразилися коронавірусом. Медпрацівники піддаються найбільшому ризику, а лікарням не вистачає основних засобів індивідуального захисту.

Захищати уразливі категорії населення

За даними Центру з контролю захворювань у США, у 8 з 10 випадків від коронавірусу помирають люди віком від 65 років. А люди зі слабкою імунною системою і такими захворюваннями, як астма, хвороби серця, високий кровʼяний тиск або діабет, піддаються більшому ризику.

Уряд і бізнес мають співпрацювати

За словами Фрідена, уряд і промисловість повинні співпрацювати, щоб «якомога швидше зробити великі інвестиції в тестування і поширення вакцини від COVID-19».

Не нехтувати іншими проблемами зі здоровʼям, що не повʼязані з коронавірусом

Лікарні в усьому світі переповнені хворими на коронавірус, тому значно більше уваги приділяється їм. Проте через пандемію відклали багато операцій — пацієнтам з іншими захворюваннями доводиться чекати, коли вони зможуть продовжити лікування.

Готовність має першочергове значення

«Ця ситуація не має більше ніколи повторитися. У майбутньому немінуче будуть спалахи, але ми маємо бути до них готовими», — сказав Фріден.

У Нью-Йорку все насправді погано

«Навіть зараз, при істотному зменшенні смертності, число померлих від COVID-19 у Нью-Йорку вдвічі більше, ніж у звичайний день від всіх інших причин», — сказав Фріден.

За даними Університету Гопкінса, у Нью-Йорку найбільше число підтверджених випадків коронавірусу серед усіх штатів. Так, у Нью-Йорку зареєстрували 173 288 хворих, з них 43 676 були госпіталізовані, а 13 938 осіб померли.