Єрмак пояснив зміни у складі ТКГ у Мінську відсутністю прогресу після саміту в Парижі. До переговорів залучать переселенців

Автори:
Вікторія Мартинюк, Оксана Коваленко
Дата:

Україна вирішила посилити українську сторону на переговорах у Мінську в односторонньому порядку. Про це глава Офісу президента Андрій Єрмак повідомив журналістам, коментуючи зміни у складі делегації України для участі у Тристоронній контактній групі з мирного врегулювання ситуації в Донецькій та Луганській областях (ТКГ).

За його словами, це рішення повʼязано з тим, що в ТКГ не було тієї динаміки, на яку очікували після саміту «нормандської четвірки» у Парижі 9 грудня.

«Було ухвалено рішення щодо підняття рівня представництва. Ми проінформували про це Росію, ОБСЄ, а також Німеччину і Францію», — наголосив Єрмак.

Він заявив, що українська сторона залучить до засідань ТКГ переселенців з Донбасу — громадян України. Це будуть представники окупованих територій. Формат, як їх обиратимуть, поки обговорюється. Також нема терміну, коли це стане можливим, але хочуть впровадити якомога скоріше.

Єрмак каже, що таким чином Україна показує, що робить усе можливе для завершення війни на Донбасі.

«Цим ми демонструємо, що хочемо рухатись і не втрачати час. Ми показуємо, що Україна робить усе, що можливо, щоб завершити війну», — додав він.

  • Напередодні президент України Володимир Зеленський затвердив склад делегації України для участі в ТКГ.
  • До складу групи на чолі з Леонідом Кучмою увійшли міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Юлія Свириденко, заступник міністра оборони Олександр Поліщук, народні депутати від «Слуги народу» Олександр Мережко, Андрій Костін і Галина Третьякова.
  • Раніше Єрмак висловив сподівання, що російська сторона теж посилить свою делегацію.