Ляшко: Україна вийшла на пік коронавірусу 17 квітня. Громадський транспорт можуть запустити на третьому етапі

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Головний санітарний лікар Віктор Ляшко заявив, що, враховуючи динаміку випадків коронавірусу та відсутність подальшого зростання кількості хворих, Україна вийшла на пік захворюваності 17 квітня. Про це він розповів в інтерв’ю «Сегодня».

За його словами, в Україні могла бути 41 тисяча хворих станом на 14 квітня, але в країні заздалегідь ввели карантин.

«Ми прогнозували пік на 14 квітня […] Якщо брати ретроспективну динаміку і у нас не буде далі зростання, то ми вже вийшли на пік 17 квітня. З тих пір ми тримаємося в проміжку 400—550 випадків, і в цьому діапазоні ми вже 17 днів», — розповів Ляшко.

При цьому, він зазначив, що поки тенденції до зниження кількості хворих немає.

З 29 квітня почала збільшуватися захворюваність в Дніпропетровській, Харківській і Одеській областях. А якщо подивитися на захворюваність на 100 тис. населення, то, як і раніше, найбільше випадків у Чернівцях, Івано-Франківську, Тернополі та Рівненській області.

«Якщо подивитися по ліжках, то з 11 тис. хворих госпіталізовано 3 тисячі, а всього ми можемо розмістити 26 585 хворих на коронавірус в установах першої хвилі. На апаратах штучної вентиляції легенів з цих 3 000 госпіталізованих — 35 людей, а всього у нас 2 000 апаратів ШВЛ. Найбільша кількість хворих на ліжках у Чернівецькій, Івано-Франківській областях і в Києві», — розповів Ляшко.

Щодо послаблення карантинних обмежень, то Ляшко повідомив, що громадський транспорт можуть запустити на третьому етапі, але це ще обговорюють з бізнесом. Відкриття буде залежати від епідемічної ситуації.

«Ми розуміємо, що відкриття будь-якої сфери діяльності вимагає проїзду працівників. У той же час ми розуміємо, що тільки-но ми запустимо транспорт — можемо вважати, що карантин повністю завершився», — каже Ляшко.

За його словами, на другому етапі, зокрема, планують відкриття тренажерних залів та фітнес-центрів. Навчальні заклади до 1 вересня відкривати не будуть. Деякі з них раніше запрацюють тільки для проведення ЗНО.