Очільник лікарні з Вінницької області виступив проти змін до медреформи

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
Очільник лікарні з Вінницької області виступив проти змін до медреформи

Luis Melendez / Unsplash

Головний лікар Іллінецької Центральної районної лікарні (Вінницька область) Микола Масленчук виступив проти змін медичної реформи. Це перший публічний виступ головного лікаря медзакладу після заяви МОЗ про зміну медреформи.

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

Звертаючись до президента Володимира Зеленського, він сказав, що знає про негативне ставлення своїх колег до реформи, але «прийшов час почути голос тих, хто вперше за останні 30 років отримав шанс не виживати, а жити і ефективно функціонувати, не заглядаючи при кожній нагоді в карман пацієнта».

«Ми хвилювались, але за результатом укладеного договору з НСЗУ у 2020 році отримаємо 21,3 млн грн — на понад 3 млн грн більше, ніж торік за субвенцією. [...] Це відсутність заборгованості в кінці року по зарплатам лікарям», — уточнив Масленчук.

Головний лікар розказав, що реформа дозволяє йому не «оббивати пороги чиновників» із проханням виділити кошти на зарплати лікарям, ліки та комунальні послуги, зазначивши, що лікарня завжди мала борги.

«Якщо зараз повернути все назад, ми в першу чергу будемо в боргах перед нашими пацієнтами, які вперше отримали надію на те, що не потрібно щось додатково доплачувати чи хвилюватися, що посеред ночі в лікарні немає необхідних ліків в найекстремальніших випадках», — пояснив Масленчук.

Він додав, що в лікарні розраховують на збільшення бюджету на програму медичних гарантій.

Що з медичною реформою?

1 квітня в Україні стартував найбільший етап медреформи, який мав повністю змінити підхід до фінансування українських лікарень. Зокрема, мав запрацювати новий механізм, коли лікарні отримують гроші за пролікованих там пацієнтів, а не за розміщені ліжко-місця.

Президент України Володимир Зеленський та очільник МОЗ розкритикували другий етап медреформи. За їхніми словами, 50 тисяч медпрацівників можуть лишитися без роботи через цей новий механізм, а 332 лікарні — закритися через брак фінансування.

Голова парламентського комітету з питань здоровʼя Михайло Радуцький заявив, що медреформу будуть змінювати, щоб зберегти фінансування та зарплати.

Колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун розкритикувала зміни до медреформи, назвавши їх «боягузливим кроком у минуле».