Аеропорт «Київ» через карантин просить у влади 22 млн грн. Інакше може закритися

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міжнародний аеропорт «Київ» ім. Сікорського (Жуляни) через карантин просить у влади 22 млн грн щомісяця на зарплати співробітникам, а також допомогу в рефінансуванні кредиту на $28 млн. Про це йдеться у зверненні аеропорту.

У зверненні, яке адресували президенту, уряду та меру Києва, просять підтримки для роботи підприємства на карантині та оплати праці співробітникам. Зокрема:

  • надати безповоротну фінансову допомогу в сумі 22 млн грн на місяць на зарплати співробітникам та підтримку аеродрому та аеропорту в робочому стані;
  • усунути будь-які обмеження для аеропорту щодо виконання рейсів на період призупинення польотів. На підприємстві вважають, що преференції на виконання евакуаційних рейсів має виключно аеропорт «Бориспіль»;
  • надати цільову субсидію в розмірі 15$ на одного пасажира для надання знижок авіакомпаніям на період 1,5—2 роки для відновлення пасажиропотоку;
  • допомогти в рефінансуванні кредиту на суму $28 млн під мінімальний відсоток і з довгостроковим терміном погашення;
  • надати пільги по податку на землю.

На підприємстві заявили, що відсутність держпідтримки та фінансової допомоги призведе до припинення діяльності аеропорту, а саме — до банкрутства «Мастер-авіа» та комунального підприємства «Київ».

До припинення авіаційного сполучення аеропорт співпрацював з понад 40 авіакомпаніями, обслуговуючи рейси до 140 міст у 48 країнах світу. За 2019 рік аеропорт обслужив 2,6 мільйона пасажирів. Штатна чисельність аеропорту — 1 900 співробітників.

  • У березні 2019 року бізнесмен Василь Хмельницький розповів, що 90% акцій компанії «Майстер-авіа», яка управляє аеропортом «Київ», належить його бізнес-групі UFuture. Ще 10% компанії належить партнеру Хмельницького Денису Костржевському.
  • Раніше члени Асоціації «Аеропорти України» цивільної авіації звернулися до Зеленського та премʼєр-міністра Шмигаля через відсутність державної підтримки в умовах припинення авіаперевезень через коронавірус.