У Канаді ввели заборону на автоматичну зброю після наймасовішого вбивства в історії країни

Автор:
Катя Мещерякова
Дата:
У Канаді ввели заборону на автоматичну зброю після наймасовішого вбивства в історії країни

UN Women / Flickr

Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо оголосив про заборону на автоматичну зброю для цивільних. Він прийняв це рішення після наймасовішого вбивства в історії країни.

Про це пише CNN.

«Вам не потрібен AR-15, щоб убити оленя», — сказав премʼєр.

Він додав, що заборона набуває чинності негайно. У країні більше не дозволяється купувати, продавати, перевозити, імпортувати або використовувати автоматичну зброю армійського класу.

Премʼєр-міністр оголосив про заборону понад 1 500 моделей і варіантів зброї наступального типу. Ці моделі діляться на девʼять категорій вогнепальної зброї і два типи, які визначають за характеристиками. На деякі складники цієї зброї також накладено заборону.

Що сталося?

Трюдо прийняв таке рішення після стрілянини в провінції Нова Шотландія 18 і 19 квітня. Злочинець, 51-річний стоматолог-протезист Габріель Вортман, переодягнувся в поліцейську форму, розстріляв 22 людини і підпалив декілька будинків. Вбивства тривали понад 12 годин. Злочинець намагався втекти на машині, але його наздогнали після тривалого переслідування. Вортман загинув при затриманні.

Ці розстріли стали найбільш масовими в історії Канади.

У Канаді один із найвищих у світі показників володіння зброєю на людину. Відповідно до огляду стрілецької зброї в 2018 році, в країні нараховували 34,7 одиниць вогнепальної зброї на 100 осіб. Канада істотно відстає від США: там налічують 120 одиниць зброї на 100 осіб.