Reuters: Трамп змусив Саудівську Аравію скоротити видобуток нафти погрозами виводу військ

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Reuters: Трамп змусив Саудівську Аравію скоротити видобуток нафти погрозами виводу військ

Mark Wilson / Getty Images

Президент США Дональд Трамп змусив Саудівську Аравію припинити війну за ціни на нафту з Росією погрозами виведення військ. Таким чином він спробував захистити від падіння цін нафтову галузь США.

Про це повідомляє Reuters.

Трамп дав наслідному принцу Мохаммеду бен Салману, який де-факто керує Саудівською Аравією, 10 днів для скорочення видобутку нафти ще 2 квітня. Він пригрозив, що інакше не зможе завадити ухваленню закону про виведення американських військ з території цієї близькосхідної країни.

За тиждень до телефонної розмови між Трампом і Салманом у Конгресі США республіканці представили законопроєкт про вивід усіх військ з Саудівської Аравії, якщо та не припинить видобуток.

Як зазначає Reuters, погроза призвела до глобальної угоди зі скорочення поставок. Вже 12 квітня найбільші нафтові держави погодились на скорочення видобутку. Проте це не завадило зниженню цін до історичного мінімуму. За словами джерела видання у близькосхідних дипломатичних колах, королівська сім’я «схилила коліна» перед Трампом з огляду на перспективу втрати 75-річного військового захисту США.

Стратегічне партнерство США та Саудівської Аравії розпочалося у 1945 році, коли президент Франклін Рузвельт і король Абдул Азіз ібн Сауд домовились про американський військовий захист в обмін на доступ до запасів нафти. Сьогодні близько трьох тисяч американських військових і П’ятий флот захищають експорт нафти у регіоні.

Як зазначає видання, спершу Трамп привітав зниження цін на нафту, але все змінилось після того, як Саудівська Аравія в середині березня оголосила про рекордне збільшення видобутку до 12,3 млн барелів на добу, чим розв’язала цінову війну з Росією. В результаті США продемонстрували свій вплив на світовий видобуток нафти попри можливий стрибок цін після карантину.