Volkswagen врегулював «дизельгейтний» скандал у Німеччині. Автовласникам виплатять €750 мільйонів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Volkswagen врегулював «дизельгейтний» скандал у Німеччині. Автовласникам виплатять €750 мільйонів

Tandem X Visuals / Unsplash

Влада Німеччини врегулювала усі претензії до автоконцерну Volkswagen у рамках скандалу з умисним заниженням даних про шкідливі викиди автівок.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Вищий земельний суд у Брауншвейгу оголосив процес щодо «дизальгейту» завершеним, оскільки Федеральне обʼєднання центрів захисту прав споживачів Німеччини відкликало свій позов.

Volkswagen виплатить 235 тисячам автовласників у Німеччині компенсації. Загальна сума виплат становитиме €750 млн, ще щодо 17 тисяч випадків триває перевірка. Близько 90% автовласників, які постраждали від «дизельгейту», заявили про бажання отримати компенсацію. Їм виплатять від €1350 до €6250 — залежно від віку та моделі авто.

«Дизельгейтний» скандал

Скандал із концерном Volkswagen розпочався у вересні 2015 року, коли зʼясувалося, що понад 11 мільйонів дизельних авто в усьому світі були оснащені програмним забезпеченням, яке під час проведення тестів у десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема оксидів азоту, що викидаються в повітря. При тестуванні за профілем європейського циклу руху NEDC (The New European Driving Cycle) Volkswagen визнала факт заниження рівня викидів при продажу автомобілів у США та Європі.

Виявилося, що програми для фейкових даних були встановлені на автомобілях з дизельними двигунами TDI (Turbocharged Direct Injection) серій EA 188, 189 та 288, вироблених у 2008—2015 роках, зокрема на моделях Golf (6 покоління), Passat (7 покоління), Tiguan, Jetta, Beetle і Audi A3.

Перевищення норм викидів для цих автомобілів виявила дослідницька група з Університету Західної Вірджинії, яка вимірювала склад вихлопних газів під час водіння BMW X5, VW Jetta і VW Passat. Скандал вже обійшовся компанії у €30 млрд.