Скандал із Volkswagen: у Німеччині почався перший масовий судовий процес у справі «дизельгейта»

Автор:
Марина Федорова
Дата:

У Німеччині почався перший масовий судовий процес у справі «дизельгейта». Йде про те, що мільйони дизельних автомобілів Volkswagen були оснащені спеціальними програмами, які занижували показники забруднення атмосфери. У судовому процесі беруть участь понад 450 тис. власників дизельних автомобілів Volkswagen, які вимагають компенсації за продаж автомобілів із хибними даними про викиди, повідомляє ВВС.

Що сталося?

Скандал із концерном Volkswagen розпочатвся у вересні 2015 року, коли зʼясувалося, що понад 11 мільйонів дизельних авто в усьому світу були оснащені програмним забезпеченням, яке під час проведення тестів в десятки разів занижувало кількість шкідливих газів, зокрема оксидів азоту, які викидаються в повітря. При тестуванні за профілем європейського циклу руху NEDC (The New European Driving Cycle) Volkswagen визнала факт заниження рівня викидів при продажі автомобілів у США та Європі.

Виявилося, що програми для фейкових даних були встановлені на автомобілях з дизельними двигунами TDI (Turbocharged Direct Injection) серій EA 188, 189 та 288, вироблених у 2008—2015 роках, зокрема на моделях Golf (6 покоління), Passat (7 покоління), Tiguan, Jetta, Beetle і Audi A3.

Перевищення норм викидів для цих автомобілів виявила дослідницька група з Університету Західної Вірджинії, яка вимірювала склад вихлопних газів під час водіння BMW X5, VW Jetta і VW Passat. Скандал вже обійшовся компанії у €30 млрд.

  • 3 травня 2017 року прокуратура Східного округу штату Мічиган висунула кримінальні звинувачення ексголові концерну Volkswagen Мартіну Вінтеркорну у справі про шахрайство з вихлопами дизельних автомобілів. У тексті звинувачення вказується, що він і пʼять інших менеджерів компанії «свідомо і навмисно вчинили шахрайство» з метою обійти норми вихлопів у США.
  • Гендиректор Volkswagen вибачився за натяк на нацистське гасло Аrbeit macht frei на зборах співробітників компанії. Йдеться про його звернення до колективу, яке звучало як EBIT macht frei (EBIT — прибуток до вирахування податків).