СБУ: В Одесі проросійський рух готував провокації до річниці трагедії 2 травня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Представники проросійського руху «Куликове поле» готували в Одесі провокаційні акції на 2 травня, роковини трагічних подій 2014 року. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Представники руху хотіли розповсюдити в Одесі друковану агітаційну продукцію сепаратистського характеру із закликами до створення так званої «республіки Новоросія» і силового захоплення державної влади. За задумом організаторів, ці дії мали стати інформаційним приводом для дискредитації України російськими пропагандистами.

Під час обшуків у активістів руху знайшли значну кількість антиукраїнської друкованої продукції.

Наразі тривають слідчі дії у межах кримінального провадження.

  • 2 травня 2014 року в Одесі відбулися масові сутички між патріотично налаштованими громадянами, за підтримки ультрас «Металіста» і «Чорноморця», і проросійськими сепаратистами. Тоді на Олександрівському проспекті група озброєних невідомих з числа «антимайданівців» напала на марш «За єдину Україну», внаслідок чого був убитий один чоловік. Зазначимо, що «антимайданівці» стріляли з автоматичної зброї під прикриттям міліції. Після сутичок у місті епіцентр подій перемістився на Куликове поле, де було наметове містечко «Антимайдану» і куди втекли сепаратисти. Останні згодом сховалися у Будинку профспілок, де через пляшки із запальною сумішшю спалахнула пожежа. У Будинку профспілок загинули 48 осіб, понад 200 отримали поранення.