Роздягли й щільно розсадили по камерах. Влада Сальвадору карає увʼязнених, нехтуючи антикоронавірусними нормами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Роздягли й щільно розсадили по камерах. Влада Сальвадору карає увʼязнених, нехтуючи антикоронавірусними нормами

@OsirisLunaMeza, Twitter

Влада Сальвадору виклала у соцмережах фотографії процесу покарання сотень в’язнів, яких роздягли і посадили на підлогу, що правозахисники розцінили як порушення норм санітарної безпеки під час пандемії коронавірусу.

Про це повідомляє Reuters.

Роздягнених в’язнів з числа злочинного угруповання MS-13 посадили на підлозі один за одним, при цьому медичні маски були тільки на деяких із них. Наступною частиною покарання стало переміщення в’язнів до запечатаних металевими листами камер, а також дозвіл поліцейським вбивати членів банди, які перебувають на свободі.

Таке рішення стало реакцією на спалах насильства з боку угруповання, що призвело до загибелі близько 70 людей кількома днями раніше.

Президент Сальвадору Наїб Букеле вважає такі заходи покаранням угруповання, що намагається продемонструвати свою силу на вулицях країни. Наразі у сальвадорських в’язницях перебуває понад 12 тис. членів MS-13.

За розпорядженням Букеле вʼязнів посадили у запаяні залізом камери разом із членами конкурентних банд.

«Відтепер усі камери з бандами у нашій країні запечатані. Вони більше не зможуть виглядати за межі камер… Це запобігатиме їхнім спробам спілкуватися через коридор. Вони будуть сидіти у темряві зі своїми друзями з інших банд», — заявив президент.

Amnesty International заявила про стурбованість принизливим поводженням із в’язнями, а Human Rights Watch закликала застосувати Міжамериканську демократичну хартію Організації американських держав, що має аргументувати міжнародне втручання.

Наразі президента Сальвадору обвинувачують в диктаторських прагненнях через залякування Конгресу силовими структурами та зневазі до постанови Верховного суду, який зобов’язав Букеле дотримуватись конституції.

Зазначається, що Букеле популярний у Сальвадорі, чиє населення страждає від терору вуличних банд після закінчення громадянської війни у 1992 році.

Як повідомляє The Washington Post, Сальвадор є однією з найбільш смертельно небезпечних країн світу. У 2015 році на 100 тис. населення припадало 105 вбивств. Угруповання на кшталт MS-13 досі контролюють великі частини території, але насильство посилилось лише за правління Букеле. На думку експертів, спалах убивств демонструє безпорадність влади перед кримінальною ситуацією в країні.

  • В Італії мафія роздає їжу малозабезпеченим. Влада побоюється вербування.
  • Президент Сальвадору Наїб Букеле зробив селфі під час виступу на Генеральній асамблеї ООН і заявив, що слід орієнтуватися на молодь і йти в ногу з часом.