Суд зобовʼязав НАБУ порушити справу проти Венедіктової про недекларування майна

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Вищий антикорупційний суд зобовʼязав Національне антикорупційне бюро розпочати провадження про можливе недекларування майна генеральним прокурором Іриною Венедіктовою.

Про це повідомив блогер і активіст Сергій Стерненко, який подав скаргу до суду.

Виходячи з фото судового рішення, скарга була направлена через бездіяльність посадової особи НАБУ щодо невнесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

  • Раніше Стерненко написав заяву на Венедіктову через те, що вона «забула задекларувати годинник за $10 300 і не вказала, що є співзасновником і членом ГО «Харківський правовий центр» спільно зі своїм чоловіком».
  • До цього журналісти програми «Схеми» повідомляли, що Венедиктова та її чоловік (заступник начальника Департаменту кіберполіції Денис Колесник) задекларували квартиру в Харкові, хоча по факту проживають в Києві на Андріївському узвозі. Дані про користування нерухомістю в столиці в їхніх деклараціях за 2019 рік відсутні.
  • Ще 4 квітня колишній заступник генпрокурора Віктор Трепак, який у кінці березня пішов у відставку, розповідав, як Венедіктова говорила йому про необхідність повідомити про підозру Стерненку. Пізніше генпрокурор заявила, що активісту підозра буде в будь-якому випадку. Справа стосується третього нападу на Стерненка.
  • 25 травня 2018 року в Одесі на Стерненка було скоєно напад, внаслідок якого один з нападників отримав смертельне ножове поранення. Справу спочатку розслідувала поліція Одеси, але після її передали до СБУ через можливу причетність поліції до нападу. Стерненко безпосередньо повʼязує напад зі своєю діяльністю активіста та протестами проти забудов в Одесі. В організації нападу він звинувачує мера Геннадія Труханова. Зараз проти активіста виступають нардепи від ОПзЖ, депутат Максим Бужанський, блогер Анатолій Шарій, ексзаступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов та інші. Вони стверджують, що Стерненко скоїв убивство під час побутового конфлікту.