Дзеркало Тижня: Податківці причетні до мільярдних корупційних схем із податковими кредитами

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Дзеркало Тижня: Податківці причетні до мільярдних корупційних схем із податковими кредитами

The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine Follow / Flickr

Чиновники податкової були причетні до мільярдних корупційних схем, повідомляє видання «Дзеркало Тижня», посилаючись на документи, що має у своєму розпорядженні, та джерела у ДПС. Ідеться про махінації з податковим кредитом, що дозволяють за державний кошт відшкодувати великим підприємствам податок на додану вартість з продажу неіснуючих товарів.

У статті «Дзеркала Тижня» йдеться, що у схемі створення фіктивного податкового кредиту брали участь підприємства з оборотом у кількасот мільйонів гривень. Це як маловідомі, так і великі компанії з українським та міжнародним капіталом. Схема побудована на поставках неіснуючих товарів через фірми-прокладки.

За підрахунками видання, через це бюджет втрачає до 13,5% від загальної суми надходжень від ПДВ. Це також шкодить і сумлінним платникам податків, яких виключають із системи відшкодування заради виплат компаніям, залученим у схему. На переконання редакції, у цьому процесі беруть участь працівники податкової служби вищої ланки.

  • Міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що є достатньо підстав для розслідування діяльності звільнених голови податкової Сергія Верланова та голови митниці Максима Нефьодова.
  • 24 квітня Кабмін звільнив із посад голову Державної митної служби Максима Нефьодова і голову Державної податкової служби Сергія Верланова. Також звільнено заступників Нефьодова: Роберта Зелді, Дениса Шендрика та Сергія Пєтухова.
  • Наприкінці березня ексглава Мінфіну Ігор Уманський заявив про можливі факти масштабної корупції в податковій і митній службах. Він вимагав відставки Верланова та Нефьодова. Також він запевняв, що про корупцію у відомствах знає премʼєр Денис Шмигаль. 30 березня Рада звільнила Уманського.
  • Напередодні уряд оголосив конкурс на посаду голови Державної податкової служби — документи приймали до понеділка, 27 квітня, включно. При цьому уряд дозволив призначення без конкурсу, який має відбутися вже після карантину.