Bellingcat: Заступник голови прикордонслужби ФСБ відповідав за переміщення «Бука» через кордон

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Розслідувачі Bellingcat ідентифікували заступника керівника прикордонної служби ФСБ Андрія Бурлаку як одну з ключових осіб у справі про збиття над Донбасом літака МН17. Про це йдеться у матеріалі Bellingcat.

Бурлака проходить у розслідуванні Обʼєднаної слідчої групи (JIT) під імʼям «Володимир Іванович». Bellingcat заявляє, що Бурлака відповідав за переміщення через кордон важких озброєнь, зокрема й зенітного ракетного комплексу «Бук», з якого збили Boeing 777.

У телефонних переговорах представників «ДНР», які перехопила СБУ, «Володимира Івановича» називають «великим начальником, який прилетів з Москви»: в одному з них колишній міністр оборони «ДНР» Ігор Стрєлков скаржиться, що «Володимир Іванович» «командує через його голову».

На інших записах від JIT «Володимир Іванович» згадується разом з міністром оборони Росії Сергієм Шойгу і командувачем Південним військовим округом Андрієм Сердюковим.

Експертиза, яку замовили Bellingcat і Insider, показала, що голос «Володимира Івановича» і Бурлаки під час його інтервʼю російському телеканалу Міноборони «Звезда» належать одній людині.

  • Пасажирський літак компанії Malaysia Airlines, що виконував рейс MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур, був збитий 17 липня 2014 року біля окупованого Тореза Донецької області зенітним ракетним комплексом «Бук» російського виробництва. Усі пасажири та члени екіпажу — загалом 298 осіб — загинули.
  • Росія свою причетність до катастрофи літака спростовує, але висуває суперечливі версії події. Спершу вона заявляла, що «Боїнг» збив український військовий літак, а у вересні 2018 року почала стверджувати, що його збила українська ракета з комплексу «Бук».
  • Міжнародна слідча група (Joint Investigation Team — JIT) висунула звинувачення у причетності до катастрофи росіянам генерал-майору Сергію Дубінському (позивний «Хмурий»), полковнику Олегу Пулатову («Гюрза»), полковнику Ігорю Гірькіну (Стрєлкову) і українцю Леоніду Харченку («Кріт»).