ООН: Пандемія коронавірусу призведе до мільйонів небажаних вагітностей та випадків домашнього насильства

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
ООН: Пандемія коронавірусу призведе до мільйонів небажаних вагітностей та випадків домашнього насильства

flickr.com

Економічний та соціальний аспект пандемії коронавірусу призведе до катастрофічних наслідків в царині здоров’я і захищеності жінок у країнах з низькими та середніми доходами.

Про це повідомляє фонд ООН з народонаселення (UNFPA).

На переконання Фонду, за пів року карантинних заходів близько 47 млн жінок втратять доступ до дієвих контрацептивів, що призведе в середньому до 7 млн небажаних вагітностей і 31 млн випадків домашнього насильства. Також очікується погіршення в царині прав дітей — через затримки в роботі соціальних програм прогнозують до 2 млн випадків жіночого обрізання і 13 млн випадків одруження з неповнолітніми дівчатами.

«Нові дані демонструють катастрофічний вплив COVID-19, який може в майбутньому вдарити по жінках і дівчатах в усьому світі», — переконана керівниця UNFPA Наталія Канем.

Зазначається, що в світі вже помітна хвиля насильства проти жінок, про що свідчить зростання кількості звернень до гарячих ліній допомоги, кризових центрів та правоохоронних органів. Як зазначають експерти ООН, причинами стають перебої в роботі програм із захисту вразливих верств населення та карантин, який залишає жінок у владі домашніх тиранів. Зазначається, що найбільш жорстко це проявляється у країнах, які перебувають в довготривалій кризі.

Також пандемія призводить до перебоїв у роботі медичних установ, завантажених хворими на коронавірус. Скорочуються програми планування сім’ї, тож в результаті найбідніші країни отримають від 325 тис. до 15 млн випадків небажаної вагітності залежно від тривалості карантину. За прогнозами експертів ООН це призведе до поглиблення бідності, нерівності та безправності жінок і дівчат у світі.