Зеленський підписав закон про ринок землі

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Зеленський підписав закон про ринок землі

no one cares / Unsplash

Президент Володимир Зеленський підписав закон про обіг земель сільськогосподарського призначення.

Про це повідомляє пресслужба президента.

«Це історичний момент для всіх українців і для мене особисто. Україна чекала на цей закон з часу здобуття незалежності. Це була нелегка боротьба. Але ми знали, що робимо це для українців», — заявив Зеленський.

До другого читання проєкту закону Рада розглянула 4 018 внесених поправок. З їх урахуванням, перші два роки землю зможуть купувати тільки фізичні особи (громадяни України) і не більше 100 гектарів в одні руки. Наступні два роки (з 2024) землю зможуть купувати юридичні особи — не більше 10 тисяч гектарів в одні руки. Землі державної і комунальної власності продавати не будуть. Продаж землі іноземцям буде вирішуватися на всеукраїнському референдумі.

  • 13 листопада 2019 року Верховна Рада в першому читанні ухвалила закон про відкриття ринку землі. Фракції «Батьківщина» та «Опозиційна платформа — За життя» намагалися зірвати голосування, але «Слуга народу» і позафракційні депутати все-таки дали за законопроєкт 240 голосів.
  • 31 березня Верховна Рада проголосувала у другому читанні та в цілому за законопроєкт про ринок землі, який буде відкрито з 1 липня 2021 року. Його підтримали 259 нардепів. 13 квітня депутати не проголосували за жодну з 13 зареєстрованих постанов про скасування законопроєкту, що відкрило шлях для його підписання президентом.
  • Закон про ринок землі був однією з умов МВФ для збільшення кредиту Україні. Другий необхідний законопроєкт Рада ухвалила 30 березня (про регулювання банків).