Після скандалу з рестораном Тищенка депутати попросили прем’єра дозволити закладам харчування відкрити літні майданчики

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Народні депутати з міжфракційного обʼєднання «За ФОПів» у Верховній Раді звернулися до премʼєр-міністра Дениса Шмигаля з пропозицією дозволити роботу літніх майданчиків у закладах громадського харчування під час карантину. Про це повідомила заступниця глави фракції «Слуга народу» Євгенія Кравчук у Facebook.

«Варто враховувати, що значна частина власників ресторанного бізнесу продовжує виплачувати зарплати своїм працівникам та нести велику кількість супутніх витрат. У тому числі, це стосується сплати внесків за розміщення відкритих літніх та сезонних терас. Щоб дійсно допомогти ресторанному бізнесу, окрім вже наявних заходів підтримки, ми можемо дати їм можливість врятувати себе економічно», — пояснила депутатське рішення Кравчук.

Депутати пропонують дозволити роботу літніх майданчиків за таких умов:

  • обмеження кількості відвідувачів з розрахунку одного відвідувача на 5 кв. м майданчика;
  • постійний контроль температури персоналу та відвідувачів закладу;
  • розміщення столів на відстані не менше 1,5 м один від одного;
  • за одним столом може розміщуватись не більше трьох людей;
  • використання при обслуговуванні відвідувачів виключно одноразового посуду;
  • дезінфекція предметів, з якими контактував кожен відвідувач.

Разом з тим, Кравчук відреагувала на розслідування журналістів Bihus.Іnfo, в якому йдеться, що на карантині ресторан її однопартійця Миколи Тищенка «Велюр» продовжував приймати гостей.

«Здавалось би, до чого тут Велюр? Не була в цьому закладі ні до карантину, ні тим більше під час обмежень. Тищенко стверджує, що ресторан не працював для відвідувачів. І навіть не міг з точки зору здорового глузду. Адже виводити на роботу людей і закуповувати продукти заради одного замовлення на день це збитково, а отже безглуздо. І використовувався швидше як місце для зустрічей. Але як не дивно — ця історія тільки підтверджує, що обмеження потрібно послаблювати і дати бізнесу дихати», — вважає Кравчук.

При цьому депутатка наголосила, що якщо ресторан все-таки працював для відвідувачів, то адміністрація повинна сплатити штраф.

Що трапилось?

Журналісти проєкту Bihus.Іnfo повідомили, що під час карантину ресторан нардепа «Слуги народу» Миколи Тищенка відвідують відомі в політичних колах люди. Зокрема, нардепи Антон Яценко й Олександр Кабанов, Віталій Кисіль (працює в компанії «Метінвест» олігарха Ріната Ахметова) та інші.

Згодом нардеп Яценко запевняв журналістів, що він давно не відвідує ресторани та не заходив у «Велюр». Кабанов, навпаки, сказав, що був у ресторані, проте заходив «до свого друга Колі».

Журналісти намагалися забронювати столик, проте їм у ресторані відповіли, що заклад зачинено через карантин.

Сам Тищенко стверджує, що заклад не працює для відвідувачів, але там проходять «особисті зустрічі».