Україна ініціювала створення в ТКГ групи з відновлення контролю над кордоном

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна в Тристоронній контактній групі (ТКГ) щодо Донбасу ініціювала створення підгрупи з питань відновлення контролю над держкордоном.

Про це повідомляє Офіс президента.

Групу пропонують створити за участю прикордонних і митних служб України та Росії, а також посередників з ОБСЄ. «Можливість створення таких груп передбачена пунктом 13 Комплексу заходів з виконання Мінських угод», — зазначили в ОП.

У ТКГ також обговорили питання нових ділянок розведення сил. Українська сторона наполягає, що такі ділянки повинні відповідати запитам гуманітарного характеру і створювати осередки безпеки.

Також ведеться робота з формування списків полонених на майбутній обмін.

Українська сторона «укотре категорично заперечувала можливість закріплення особливого статусу ОРДЛО в Конституції України».

  • 16 квітня Україна завершила черговий обмін полоненими з бойовиками самопроголошених «Донецької народної республіки» та «Луганської народної республіки». Україна повернула 20 своїх громадян. Обмін відбувався на пункті пропуску «Майорське» в районі Горлівки (Донецька область) і на блокпості «Фасад» в районі Щастя (Луганська область).
  • Бойовикам віддали 14 осіб. При цьому в «ДНР» повернулися 10 людей (один відмовився), в «ЛНР» — 4 людини (троє відмовилися).
  • Віцепремʼєр-міністр — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков повідомив, що в рамках гуманітарної підгрупи ТКГ Україна передала список із близько 200 осіб, яких планує повернути.