Китайські науковці показали, як 9 людей захворіли на коронавірус через кондиціонер у ресторані

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

У китайському ресторані повітряний потік від кондиціонера міг перемістити частинки коронавірусу від столику, де сидить хвора на коронавірус людина, до сусіднього. Про це йдеться в роботі науковців з Гуанчжоу, яку вони опублікували у журналі Emerging Infecious Diseases Journal.

На діаграмі зобразили заражену коронавірусом людину — А1. Вона приїхала з міста Ухань разом з А2 й А3 23 січня. А1 відчула симптоми у день візиту до ресторану — 24 січня.

CDC EID Journal

До 5 лютого 9 інших відвідувачів ресторану (чотири члени родини А, три члени родини В і два члени родини С) отримали позитивний результат тесту на коронавірус — усі вони сиділи за сусідніми столиками того вечора.

Передачу вірусу зумовила система вентиляції та кондиціонування повітря. Ключовими факторами зараження стали напрямок і сила повітряного потоку з кондиціонера, що міг поширювати частинки вірусу зі столу С до столу А, потім до столу В і назад до столу С.

У кружечках зазначено дати, коли в людей виявили коронавірус.

CDC EID Journal

Дослідження показують, що частинки коронавірусу залишаються в повітрі недовго і можуть «перелітати» на невеликі відстані. Автори роботи написали, що між столиками хворих була відстань в 1 метр.

  • В Україні досліджуватимуть препарат, який допомагає при ускладненнях після коронавірусу.
  • Британія почне тестувати на людях вакцину від коронавірусу.