Amnesty International: Поліція не зобов’язана виконувати наказ мера Івано-Франківська вивозити ромів з міста

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:

Поліція не зобов’язана виконувати накази міських голів, бо підпорядковується Міністерству внутрішніх справ. Про це у коментарі «Бабелю» повідомила директорка Amnesty International Україна Оксана Покальчук.

За її словами, дії мера Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який доручив вивезти ромів з міста в Закарпатську область, є неприпустимим порушенням прав людини.

«В Івано-Франківській області проживає значна кількість людей, але не всі вони мають доступ до Тelegram-каналів, де пишуть достовірну інформацію про коронавірус. Проте у людей є телевізор, по якому вони слухають мера. А міський голова замість того, щоб закликати до взаєморозуміння та любові, робить винними групу людей. Це низька поведінка, яка до того ж розпалює ворожнечу», — сказала Покальчук.

У поліції Івано-Франківської області у коментарі «Бабелю» зазначили, що вона не виконує розпорядження мера. На уточнювальне запитання, чому тоді поліція вивезла напередодні 10 ромів і передала їх правоохоронцям Закарпаття, сказали очікувати на публічний коментар, який зʼявиться у четвер, 22 квітня.

Міністерство внутрішніх справ вже заявило, що міський голова не має права і не буде давати «незаконні вказівки» поліції щодо поводження з особами різних національностей.

Що сталося?

Мер Івано-Франківська Руслан Марцінків доручив поліції вивезти з міста людей ромської національності в Закарпатську область. Це питання він порушив на щотижневій оперативній нараді та дорікнув поліції, що вона не впоралася із завданням.

«Цигани, ні, вірніше, особи ромської статі. Ми вже бус давали, вивезти їх у Закарпаття. Чому вони далі тут?» — запитав мер.

У відповідь начальник міського управління з питань надзвичайних ситуацій Ігор Влізла заявив, що роми відмовилися залишати місто. Марцінків запитав, «чому їх не упакували», і розпорядився, щоб «проблему вирішили» до наступного вівторка.