Єврокомісія надасть Україні €1,2 млрд підтримки на тлі пандемії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Єврокомісія оголосила про виділення Україні €1,2 млрд підтримки під час пандемії коронавірусу.

Про це заявив президент Володимир Зеленський, повідомляє Офіс голови держави.

«Це безпрецедентна за обсягом макрофінансова допомога. Рішення ЄС — це не лише вияв солідарності у важкі часи. Це свідчення того, що Україна не помилилася, зробивши європейський вибір. Адже справжні друзі пізнаються в біді», — сказав Зеленський.

Кошти допоможуть гарантувати макроекономічну стабільність країни. Це дозволить виділити додаткові ресурси з бюджету на допомогу українцям і на помʼякшення негативних наслідків пандемії, зазначив Зеленський.

Пропозицію Єврокомісії повинні схвалити Європейський парламент і Рада ЄС. Єврокомісія розраховує на швидке схвалення, з огляду на актуальність проблеми.

«Щойно це станеться, перший транш може бути виділений якнайшвидше, без додаткових умов. Другий транш може бути наданий після виконання узгодженого з ЄС переліку індикаторів — уже у четвертому кварталі 2020-го чи у першій половині 2021 року. Як і у випадку зі звичайною макрофінансовою допомогою ЄС, транші залежатимуть також від задовільного прогресу країни-партнера у виконанні програми МВФ і використанні коштів фонду», — зазначили в ОП.