Міністр Степанов: 984 лікарні будуть недофінансовані цього року

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов повідомив на брифінгу, що 984 лікарні будуть недофінансовані і отримають на 10—50% менше коштів, ніж у 2019 році.

За його словами, це повʼязано з переходом на іншу систему фінансування через старт другого етапу системи охорони здоровʼя.

«Це міські лікарні, районні та обласні лікарні. Тобто, вони фінансуються через Національну службу здоровʼя за договорами на конкретні медичні послуги. Під час аудиту з більш ніж 1600 договорів, укладених з медустановами по всій Україні, 984 лікарні мають дефіцит», — сказав Степанов.

Фінансування недоотримають протитуберкульозна служба, психіатричні лікарні, екстрена медична допомога і спеціалізовані медичні напрямки.

  • Українські лікарні забезпечені засобами індивідуального захисту на 57%. Найбільше не вистачає рукавичок (83,34 млн штук) і костюмів біозахисту — 464 тисячі.
  • Міністерство охорони здоровʼя планує закупити 71 374 захисних костюми за орієнтовною ціною 500 гривень за штуку. Раніше їх купували за 245 гривень.