«Це дороге задоволення». В уряді кажуть, що у 2021 році перепису населення, імовірно, не буде

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністр Кабінету міністрів Олег Немчінов заявив, що у 2021 році Всеукраїнський перепис населення, найімовірніше, не відбудеться. Про це він розповів в інтервʼю Інтерфакс-Україна.

«Перепис потрібно обовʼязково проводити, але це дороге задоволення. Бюджетний запит, який Держстат подав, здається, 5,8 мільярда гривень. У нас увесь стабфонд на коронавірус — 65 мільярдів. Це дуже серйозне політичне рішення, і це процес, який потрібно запускати заздалегідь», — сказав Немчінов.

За його словами, щоб провести перепис у 2021 році, підготовку до нього мали б розпочати ще в березні поточного року.

На уточнювальне запитання, чи відбудеться перепис населення наступного року, міністр відповів, що, швидше за все, ні. «Можна спробувати зробити його в кінці року, але тоді вже в цьому році потрібно почати витрачати кошти хоча б з вересня-жовтня. Як мені пояснював глава Держстату, потрібно мінімум один рік і три місяці, щоб пройти весь цикл», — уточнив міністр.

За його словами, у Держстату є три сценарії проведення перепису: варіант класичного перепису, опитування і комбінований.

Немчінов підтримує проведення комбінованого перепису з максимальним використанням нових технологій. «Але навіть повністю цифровий перепис — це дуже великі кошти», — додав міністр.

  • Торік тодішній премʼєр-міністр Олексій Гончарук заявив, що Всеукраїнський перепис населення планують провести у 2020 році за допомогою онлайн-інструментів.
  • Пізніше тодішній міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет пропонував провести електронний перепис населення, який планували реалізувати за допомогою математичної моделі. Українців планували рахувати за допомогою сім-карт і електронних реєстрів про дітей (РАЦСи) та пенсіонерів (Пенсійний фонд).