Дубілет про перепис населення: Прорахуємо, скільки сім-карт у середнього українця і вставимо ці дані в математичну модель

Автори:
Юлія Рябчун, Юліана Скібіцька
Дата:
Дубілет про перепис населення: Прорахуємо, скільки сім-карт у середнього українця і вставимо ці дані в математичну модель

Пресслужба Кабінету міністрів України

Електронний перепис населення, проведення якого зараз обговорюється в Кабінеті міністрів, можуть реалізувати за допомогою математичної моделі. Про це theБабелю розповів міністр Кабінету міністрів Дмитро Дубілет.

За його словами, над методологією перепису населення в Україні, який не проводився з 2001 року, зараз працює «велика група соціологів і математиків». Попередньо, українців планується рахувати за допомогою сім-карт і електронних реєстрів про дітей (РАЦСи) і пенсіонерів (Пенсійний фонд). «Уточнювати, скільки в середньому сім-карт припадає на простого українця, будемо за допомогою калібруючих соцопитувань. Ми їх вже провели. Бачимо, скільки в кожного сегменту в середньому сім-карт», — додав Дубілет.

Він додав, що метод ефективний, але поки рано судити про розміри похибки. «Скажуть математики через кілька тижнів, коли зведуть дані», — уточнив міністр.

Дубілет зазначив, що від традиційного методу проводити перепис — з паперовими анкетами або електронними питаннями в планшетах — поки не відмовилися остаточно. «Ми перестрахувалися і залишили частину суми на наступний рік. Але я розраховую, що зможемо відмовитися», — заявив чиновник.