Королеві Єлизаветі II виповнилося 94 роки. Традиційне святкування проводити не будуть

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Королеві Великої Британії Єлизаветі II сьогодні, 21 квітня, виповнилося 94 роки.

Разом з чоловіком, герцогом Единбурзьким Філіппом, вона знаходиться на самоізоляції у Віндзорському замку.

Традиційне святкування у цьому році не будуть проводити через пандемію коронавірусу. Гарматні святкові салюти також скасовані. Раніше королева назвала їх недоречними. Вперше за 68-річне правління королеви її день народження буде без церемоній.

Щорічний червневий парад Trooping Of The Colour, який проводять на честь королеви, також пройде з деякими змінами через пандемію. Програму параду скоротять.

Президент Володимир Зеленський вже привітав королеву зі святом. «Від імені всіх українців я із приємністю передаю теплі вітання Її Величності Королеві з днем народження [...]. Я бажаю Її Величності і всім британцям міцного здоровʼя, гармонії і благополуччя», — сказано в привітанні президента.

  • Єлизавета II народилася 21 квітня 1926 року в родині принца Альберта (герцог Йоркський). Єлизавета II була третьою в черзі на престол після своїх дядька та батька. Вона стала прямою спадкоємицею престолу після зречення Едуарда VIII і сходження на престол її батька. Коронація Єлизавети ІІ відбулася 2 червня 1953 року. На цей момент їй було 27 років.
  • На початку квітня королева Єлизавета II уп’яте за 68 років правління виступила зі спеціальним зверненням до жителів Великої Британії і країн Співдружності. У зверненні стосовно пандемії коронавірусу вона наголосила, що країна «досягне успіху» у цій боротьбі, та подякувала всім, хто дослухається вказівок і залишається вдома.