Універсальні заклади, розстрочка застави та пробація. Мінʼюст розкрив деталі проєкту тюремної реформи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Універсальні заклади, розстрочка застави та пробація. Мінʼюст розкрив деталі проєкту тюремної реформи

Прилепа Олександр / УНІАН

Міністр юстиції Денис Малюська розповів у Facebook про основні положення законопроєкту про реформу пенітенціарної системи.

Пробаційний нагляд

За його словами, передбачається запровадження нового різновиду покарання — пробаційного нагляду. «Це коли людина замість того, щоб потрапити у вʼязницю, потрапляє під контроль органу пробації. Вона несе певні зобовʼязання — наприклад, влаштуватися на роботу, пройти лікування, пройти навчання. Іноді за його переміщеннями буде стежити електронний моніторинг», — повідомив Малюська.

За його словами, люди, які проходять пробацію вже зараз, «практично не здійснюють нових злочинів». «98% людей абсолютно нормально ресоціалізуються», — підкреслив міністр.

Реформа судових застав

Крім того, заплановано зміни механізму застосування судових застав. Мінʼюст пропонує приймати як застави не тільки грошові кошти, але й нерухомість. А також надавати можливість розстрочки сплати застави.

Малюська додав, що також у законопроєкт передбачено введення обмежень на терміни перебування обвинувачених у СІЗО. «Зараз такі терміни є тільки для досудової стадії слідства. Під час судового розгляду лімітів на утримання людей у СІЗО немає, і, як результат, судовий розгляд затримує людей у пʼять разів довше, ніж досудове розслідування. Це має бути змінено», — підкреслив глава Мінʼюсту.

Універсальні вʼязниці

Законопроєкт про пенітенціарну реформу також передбачає створення універсальних установ виконання покарань з декількома рівнями безпеки. «Щоб злочинці різного рівня небезпеки могли міститися в межах однієї установи, а також такі установи містили окремі ізольовані дільниці слідчих ізоляторів», — пояснив Малюська.

За його словами, це дасть, з одного боку, значну економію бюджетних коштів та дозволить закрити велику кількість напівпорожніх вʼязниць. З іншого боку, увʼязнені зможуть перебувати ближче до своїх родин, отримувати передачі та частіше спілкуватися з рідними.

Також законопроєкт передбачає запуск рейтингу вʼязниць за низкою параметрів, як-от рівень дотримання прав людини, забезпеченість увʼязнених, рівень якості оцінки ризиків та потреб та інших.