У пʼяти лісництвах Чорнобильської зони та на Житомирщині триває гасіння пожеж. Під Тернополем горить орнітологічний заказник

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

У Чорнобильській зоні відчуження пожежі охопили території вже пʼяти лісництв. Гасіння триває у Корогодському, Лубʼянському, Паришівському, Дитятківському та Денисовицькому лісництвах. Про це повідомили у пресслужбі ДСНС.

Там спостерігається тління трав’яного настилу, пеньків та деревини в осередках, пройдених вогнем. Протягом доби пожежі у зоні гасили 716 рятувальників та 166 одиниць. Також залучили авіацію — три вертольоти скинули 268 тонн води.

За даними ДСНС, радіаційний фон по Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень: Київ — 0,012 мР/год, Київська область — в межах 0,011 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год.

Мер Києва Віталій Кличко наголосив, що значну частину диму, який забруднює повітря, доносить з Житомирської області, де в двох лісництвах зараз палає 2700 га.

В екосистемах Києва та області за добу зафіксовано понад 30 пожеж.

У Житомирській області горіло близько 4 тисяч гектарів лісу, вогонь знищив та пошкодив 38 житлових та 43 нежитлових будинки місцевих жителів. Про це повідомив голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко у Facebook.

На території шести лісництв у Овруцькому районі області досі тривають лісові пожежі, які почалися 16 квітня.

«Знищено та пошкоджено 43 нежилих і 38 жилих будинків, найбільшої шкоди завдано селам Нижня Рудня, Острови, Магдин та Личмани. Кількість евакуйованих жителів постійно уточнюється, за попередньою оцінкою — це близько 50 осіб. Усіх переселено до сусідніх сіл […] Сильний вітер сприяє захопленню нових площ вогнем», — наголосив Бунечко.

У ДСНС повідомляють, що станом на 7:00 18 квітня триває гасіння окремих осередків тління травʼяного настилу та пеньків, відкритих осередків горіння не спостерігається.

На території Виступовицького лісництва площа пожежі становить близько 2 тис. га, на території Бережестського лісництва площа пожежі — близько 700 га.

До гасіння в області залучили 655 рятувальників та 108 одиниць техніки, в тому числі три літаки АН-32П, які скинули 48 тонн води.

У Тернопільській області горить Чистилівський орнітологічний заказник загальнодержавного значення. Пожежа виникла 17 квітня на площі близько 8 га. Інформація про пожежу надійшла о 17:10. До гасіння залучили 9 одиниць пожежної техніки та 46 рятувальників.

«Враховуючи велику площу, швидке розростання пожежі та можливі негативні наслідки до гасіння додатково залучили 6 автоцистерн та 32 вогнеборців зі зведеного загону, сформованого для надання допомоги пожежно-рятувальній службі Житомирщини у гасінні лісових пожеж», — зазначили в ДСНС Тернопільської області. Ліквідація пожежі триває.