Справа Майдану: суд заочно заарештував ексочільника Антитерористичного центру СБУ

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Печерський районний суд Києва заочно заарештував колишнього заступника голови Служби безпеки України — керівника Антитерористичного центру.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генерального прокурора.

Експравоохоронця підозрюють у причетності до організації тяжких і особливо тяжких злочинів проти учасників Євромайдану в лютому 2014 року. В Офісі генпрокурора пояснили, що рішення суду про обрання запобіжного заходу дозволить прокурорам розпочати екстрадицію підозрюваного. Це також дасть можливість застосувати процедуру спеціального досудового розслідування і заочного засудження, оскільки ексзаступник голови СБУ переховується за межами України й оголошений у розшук.

Офіс генпрокурора не повідомляє прізвище експравоохоронця, але за даними ЗМІ, під час подій лютого Майдані першим заступником голови СБУ — начальником Антитерористичного центру СБУ був Володимир Тоцький.

  • Суд відпустив колишнього бійця спецпідрозділу Внутрішніх військ «Омега» Володимира Косенка, який підозрюється в убивствах учасників Євромайдану.
  • У грудні минулого року моніторингова місія Організації Обʼєднаних Націй з прав людини заявила, що занепокоєна обміном ексбійців спецпідрозділу «Беркут», підозрюваних у вбивствах протестувальників під час Євромайдану.
  • Пізніше Держбюро розслідувань заявило, що Місія ООН рекомендувала Україні скасувати закон про звільнення від кримінальної відповідальності усіх учасників Євромайдану. За її словами, це заважає розслідувати злочини проти правоохоронців.