WP: Уряд США затримав виплату людям, що втратили роботу. Трамп хотів розписатися на чеках

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство фінансів США відклало відправку грошової допомоги американцям, які втратили роботу через карантин. Як повідомляє The Washington Post, на це вплинуло бажання президента Дональда Трампа розписатися на чеках.

Трамп нібито просив притримати чеки міністра фінансів Стівена Мнучіна. Видання зазначає, що президент за законом не мав права цього робити.

Згідно із законом про виділення $2,2 трлн для підтримки американської економіки в умовах кризи через пандемію, чеки повинні отримати американці, які отримують менше $75 тисяч на рік (виплата $1 200), а також сімʼї з сумарним доходом менше $150 тисяч (виплата до $2 400). На кожного неповнолітнього додаткова виплата в $500.

Трамп швидко відреагував і заявив, що не збирався нічого підписувати. «Це мільйони чеків! Я нічого не буду підписувати», — сказав він.

При цьому він заявив, що фінансова допомога — ініціатива Білого дому, хоча раніше сам виступав за таке рішення.

  • Раніше Трамп пропонував розіслати дорослим громадянам країни чеки на суму до $1000. У США був такий досвід у 2008 році, на початку Великої рецесії. Тоді закон про економічний стимул передбачав виплати в середньому по $600, так в економіку влили понад $100 млрд за лічені місяці. Економісти вважають, що це був один із найефективніших заходів, спрямованих на пом’якшення наслідків найгіршого спаду з 1930-х років.
  • 26 березня Сенат США схвалив пакет допомоги про виділення $2,2 трлн для підтримки американської економіки. Пізніше Трамп його підписав.