Обмін полоненими: влада України говорить про підготовку, а бойовики називають дві дати

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Україна готується в найближчі дні провести обмін полоненими з бойовиками «ДНР» і «ЛНР». Представники української влади офіційно поки не називають точну дату та місце обміну. Тим часом так звані «омбудсмени» у Донецьку та Луганську вказують різні дати обміну — 16 і 17 квітня.

Що говорить Україна?

В Офісі президента повідомили, що тривають останні узгодження за списком і щодо логістики. «Звільнення буде відбуватися найближчим часом. Дата постійно уточнюється [...]. Процес ускладнюється тим, що звільнення відбувається на тлі карантину і тому потребує обовʼязкової попередньої організації обсервації для наших громадян, яких ми забираємо», — заявили в ОП.

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова по суті повторила заяву ОП. Вона також заявила, що дату погоджують і обмін відбудеться цього тижня.

Моніторингова місія ОБСЄ офіційно поки не зробила заяву.

В ефірі hromadske міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков лише додав, що обмін запланований на «завтра-післязавтра». «Ідеться про десятки людей, точно понад десяти, у цьому переліку є чоловіки і жінки, в цьому переліку є цивільні та військові. Усі вони — громадяни України», — сказав він.

Він не назвав точну кількість та імена полонених. Він уточнив, що обмін, швидше за все, відбудеться у двох місцях, оскільки «ЛНР» і «ДНР» мають «кордон».

Деякі українські ЗМІ з посиланням на джерела повідомляли, що обмін відбудеться 16 квітня на КПВВ «Майорське» (Донецька область) о 16:00. Журналістів при цьому не пускатимуть, зніматиме процес Офіс президента.

Що кажуть бойовики?

«Омбудсмен» самопроголошеної «ДНР» Дарина Морозова каже, що процес обміну має пройти 16 квітня.

«Уповноважена з прав людини» в «ЛНР» Ольга Кобцева сказала, що обмін буде «не пізніше 17 квітня» за формулою «11 на 8».

«11 віддаємо, вісім забираємо. Крайня дата обміну — 17 квітня, оскільки українській стороні необхідний час для проведення процесуального очищення [обсервація і перевірка на коронавірус]», — сказала Кобцева.