Заступником глави МЗС став ексзаступник Луценка Єнін. Він куруватиме справи щодо збитих MH17 і літака МАУ в Ірані

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Заступником міністра закордонних справ призначили Євгена Єніна, який у 2016—2019 роках був заступником генерального прокурора Юрія Луценка і курував міжнародні питання. Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба у Facebook.

«В дипломатію з моєї ініціативи повертається Євген Єнін. Уряд призначив його на посаду заступника міністра закордонних справ», — написав Кулеба.

Єнін куруватиме справи щодо збитих рейсів MH17 і PS752 в Ірані, а також щодо юридичного переслідування держави-агресора в міжнародних судах.

«Три роки до цього він займався в Генпрокуратурі збором та передачею до міжнародних судів доказів порушення Росією міжнародного права. На початку своєї кар’єри Євген майже десять років займався придністровським конфліктом і отримав нагороду «За мужність» третього ступеня […] Євген куруватиме американський та азійський напрями нашої зовнішньої політики і консульську службу».

Кулеба також доручив Єніну прискорити запуск системи «Електронний консул», яка має зробити консульські послуги доступнішими для громадян.

  • У червні 2016 року Євген Єнін був призначений заступником генпрокурора Юрія Луценка з міжнародно-правового співробітництва.
  • 24 квітня 2019 року він написав заяву про відставку з посади заступника генпрокурора. Своє рішення він пояснив «політизацією» розслідування проти олігарха Сергія Курченка і заявив, що на певному етапі воно пішло врозріз з його життєвими принципами.