«Нікого покривати не буду». Кличко прокоментував обшуки у свого заступника Поворозника. Той каже, що хабарів не брав

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Мер Києва Віталій Кличко підтвердив, що напередодні СБУ та Нацполіція проводили слідчі дії у кабінеті його першого заступника Миколи Поворозника. Про це він заявив на брифінгу.

«Я завжди говорив і попереджаю всіх чиновників: якщо слабкі до грошей і не розумієте своєї відповідальності, — краще тут не працювати. І якщо чиновник винен — має відповідати за законом. Я нікого не покривав і покривати не буду».

При цьому Кличко наголосив, що якщо ця справа є «маніпуляцією і політичними іграми, щоб дискредитувати міську владу», то мають бути покарані ті, хто за цим стоїть. «Я цю справу доведу до кінця», — заявив мер.

Кличко вимагає відкритого і публічного розслідування цієї справи та попросив НАБУ оперативно розслідувати.

«Перший заступник голови КМДА — чиновник високого рангу. І, згідно з законодавством, такі справи — підслідність НАБУ. Хтось повинен сісти — або корумпований чиновник, або ті, хто фабрикував цю справу», — наголосив Кличко.

Сам Порозник стверджує, що хабарів ніколи не брав і не вів «будь-яких розмов про неправомірну вигоду». «Ніколи не брав хабарів, бо це суперечить моїм життєвим і професійним поглядам та принципам», — написав він у Facebook.

Поворозник повідомив, що йому не оголошували підозру, а викликали на допит як свідка на 17 квітня.

Він заявив, що готовий працювати з правоохоронними органами і буде вимагати публічного розгляду справи.

Справу вважає «надуманою» і не виключає, що це «політична провокація», спрямована не лише проти нього, а й проти усієї столичної команди.

Згідно з повісткою на допит, оприлюдненою Поворозником, його викликають до Нацполіції у кримінальному провадженні за ч. 3 ст. 368 ККУ (Прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди службовою особою).

Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, з конфіскацією майна.

Про що йдеться?

14 квітня СБУ проводила обшуки в КМДА та в Поворозника. Як повідомили «Бабелю» джерела в КМДА і в правоохоронних органах, Поворознику закидають вимагання хабара розміром $125 тисяч через посередника від представника компанії-забудовника за вплив на рішення щодо погодження містобудівних умов та обмежень (МУО).

За інформацією джерел, СБУ затримала посередника, у якого знайшла частину суми. У Поворозника грошей не знайшли. У нього вилучили документи про обʼєкт забудовника, які повинні були передати чиновникам КМДА для вирішення питання про видачу МУО.

Заступник Кличка сам пустив співробітників СБУ в кабінет, хоч у них і не було дозволу суду.