Radio Farda: Іран пропонує Україні визнати «людську помилку» у катастрофі літака МАУ. В МЗС кажуть, що переговори тривають

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Іран пропонує Україні підписати меморандум про взаєморозуміння, який зобовʼязує Україну і сімʼї жертв рейсу, збитого 8 січня над Тегераном, відмовитися від свого права на подальший розгляд справи через суд. Про це повідомляє Radio Farda.

Видання пише, що Іран направив відповідний проєкт меморандуму в українське Міністерство закордонних справ, згідно з яким Україна і сімʼї загиблих мають признати причиною авіакатастрофи «людську помилку».

У меморандумі також передбачено, що Україна і сімʼї загиблих не повинні переслідувати Іран у кримінальному та судовому порядку в обмін на виплату компенсації Іраном і видачу вмісту бортового відеореєстратора після того, як він буде проаналізований.

Згодом глава Міністерства закордонних справ Дмитро Кулеба повідомив, опубліковану інформацію про меморандум Ірану «варто сприймати як повідомлення ЗМІ». Він наголосив, що переговори з Іраном тривають.

«Працюємо для отримання «чорних скриньок». Ключове для нас: встановлення справедливості, виплата компенсацій родинам, притягнення до відповідальності згідно норм міжнародного права», — заявив Кулеба.